Al sinds jaar en dag wordt in Scheveningen elk jaar het feest van Vlaggetjesdag gevierd. Het is een prachtig en kleurrijk festijn waarin de rijke geschiedenis en cultuur van de beroemde vissersgemeenschap in de schijnwerpers worden gezet.
De geschiedenis van Vlaggetjesdag
Het feest van Vlaggetjesdag kent een lange en rijke geschiedenis. Al in de 19e eeuw werd het gevierd ter ere van de start van het nieuwe haringseizoen. In die tijd waren de haringvissers van Scheveningen verreweg de belangrijkste vissers van Nederland en werd er met smart gewacht op het begin van het seizoen. Zodra de eerste haringen gevangen waren, werden deze aan land gebracht en werd dit door de Scheveningse vissers gevierd. Het was een groot feest, waarbij de hele gemeenschap betrokken was.
Met de jaren groeide Vlaggetjesdag uit tot een jaarlijks terugkerend festijn. Er werden steeds meer festiviteiten georganiseerd en het feest trok steeds meer bezoekers. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw bereikte het feest zijn hoogtepunt. Er werden grote parades georganiseerd en de hele stad liep uit om het feest mee te vieren.
Hoewel het feest van Vlaggetjesdag door de jaren heen is veranderd, blijft het een belangrijk evenement voor de gemeenschap van Scheveningen. Elk jaar wordt er opnieuw uitgekeken naar de start van het haringseizoen en naar de viering van Vlaggetjesdag.
Het feest wordt traditioneel gevierd met een grote vlootschouw. Tijdens deze schouw varen tientallen vissersschepen uit om de eerste vaart van het seizoen te maken. De schepen zijn versierd met vlaggetjes en wimpels, wat het geheel een feestelijk aanzien geeft. Aan de wal worden de vissers verwelkomd door een enthousiaste menigte en vinden er allerlei festiviteiten plaats.
Een van de hoogtepunten van Vlaggetjesdag is de veiling van het eerste vaatje haring waarbij het allereerste vaatje haring van het seizoen wordt geveild.
Het begint allemaal ‘s ochtends met de binnenkomst van de eerste haringvangst van het seizoen. De haringvangst wordt opgehaald door de lokale vissers in hun kenmerkende klederdracht en vervolgens in optocht door de straten van Scheveningen gedragen. Hierbij wordt traditionele muziek gespeeld en kan het publiek de haringvloot en de vissers bewonderen. Dit is een prachtig gezicht en het is dan ook niet voor niets dat duizenden mensen ieder jaar naar Scheveningen komen om dit mee te maken.
Eenmaal aangekomen bij de haven van Scheveningen, wordt de haringvangst door de burgemeester ontvangen en gekeurd. Als de haring van goede kwaliteit is, wordt de haringvloot gezegend en wordt het eerste vaatje haring geveild. Dit is een bijzonder moment, omdat de opbrengst van deze veiling traditioneel geschonken wordt aan een goed doel.
Nadat het eerste vaatje geveild is, begint het feest pas echt. Er zijn verschillende activiteiten en optredens door de hele stad, er is een braderie en er zijn talloze eetkraampjes waar je van de heerlijke nieuwe haring kunt genieten.
Vlaggetjesdag is niet alleen een feest voor de inwoners van Scheveningen, maar voor heel Nederland. Het markeert het begin van het haringseizoen en is een belangrijk moment in de Nederlandse culinaire traditie. Het is dan ook niet voor niets dat Vlaggetjesdag sinds 1947 officieel erkend is als nationaal evenement.